Bel zelf
085 – 401 65 22

Mediator worden kosten

Mediator worden kosten | U wilt mediator worden, maar wat zijn de kosten? Op basis van onze jarenlange ervaring zetten we de feiten even voor u op een rijtje.

Gratis telefonisch advies

Opleiding

Allereerst zijn er natuurlijk de kosten van de mediation opleiding. Om MfN-registermediator te kunnen worden, moet u tenminste een MfN-erkende mediation opleiding met succes hebben afgerond. De meeste MfN-erkende opleidingen kosten tenminste € 4.000.

Sommige opleidingsinstituten rekenen additionele kosten voor maaltijden en overnachtingen. Let daarop bij het maken van uw keuze. Een mediation opleiding is doorgaans vrijgesteld van BTW.

Toetreding MfN-register

Om MfN-registermediator worden moet na de succesvolle afronding van de mediation opleiding, tevens een theorie examen met succes worden afgerond. De kosten hiervan bedragen € 243 (inclusief BTW).

Daarnaast moet er een praktijkexamen worden volbracht. Dat kan door een live assessment te ondergaan met trainingsacteurs en assessoren. De kosten daarvan bedragen € 1.720 (inclusief BTW).

Als alternatief op het live-assessment kan ook een video worden ingestuurd. Die moet wel aan allerlei eisen voldoen, maar de kosten van het video-assessment liggen beduidend lager: € 705 (inclusief BTW).

U kunt toetreden tot het MfN-register van mediators wanneer u de opleiding, het theorie-, en het praktijkexamen met succes heeft afgelegd.

Specialisatie

Als u eenmaal bent ingeschreven in het MfN-register kunt u aan de slag. Maar om als scheidingsmediator of arbeidsmediator aan de slag te gaan én voldoende werk binnen te haen, is het raadzaam om tevens een specialisatieopleiding te volgen. De kosten daarvan zijn tenminste € 2.500. Weet wel dat de meeste mediations worden gedaan bij arbeidsconflict en scheidingen.

Start-up kosten eigen praktijk

Wat kost het opzetten van een eigen praktijk? U moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, u heeft waarschijnlijk een boekhouder nodig, een bankrekening, wellicht een website en kantoor. Wat zijn de kosten daarvan? Dat kunt u zelf waarschijnlijk het beste inschatten. Als u als mediator in dienst gaat bij iemand, dan hoeft u deze kosten uiteraard allemaal niet te maken.

Conclusie

Mediator worden kosten | De kosten die u moet maken om mediator te worden bedragen minimaal € 6.500. Dat is echt het absolute minimum. De meeste startende mediators investeren een bedrag dat de € 10.000 benadert. Maar dan hebben ze wel de basis gelegd voor een florerende eigen praktijk waarin deze investering in een beperkt aantal maanden kan worden terugverdiend.

Mediator worden

Mediator worden?

Het is onze missie is om mediation zo groot mogelijk te maken in Nederland. En hoewel wij zelf alleen werken met de meest ervaren mediators, zijn wij altijd bereid om startende mediators op weg te helpen.

“Mediation draagt bij aan een samenleving verschoond van onnodig conflict. Daar zetten wij ons iedere dag voor in.”