Mediator worden

Een vak waarmee je echt kunt bijdragen

Het vak van mediator is inmiddels ingeburgerd in Nederland. Maar de weg ernaar toe is soms nog een beetje onduidelijk. Het risico verstrikt te raken in alle verschillende aanbieders en mogelijkheden ligt op de loer! Hoe maakt u de voor u beste keuze? Doe dit stapsgewijs.

Stap 1: wat is het doel?

Wilt u een, door de Mediation federatie Nederland (MfN), erkend registermediator worden of gaat het u louter om het aanleren van de vaardigheden? Kies in het eerste geval sowieso voor een door de MfN erkende opleiding en besef dat een theoretische en praktijktoets de opleiding afrondt. Maar ook als het gaat om het aanleren van mediationvaardigheden is het verstandig te kiezen voor een MfN erkende opleiding. Ga dan wel na of het opleidingsinstituut alleen de volledige opleiding voor de MfN aanbiedt, of ook de mogelijkheid biedt een kortere basisopleiding te volgen.

Stap 2: Onderzoek wat het uitgangspunt van het opleidingsinstituut is.

Ligt de focus op het aanleren van interventies en technieken of ligt de focus op uw persoonlijke ontwikkeling tot mediator waarbij uw authenticiteit centraal staat? Men wordt geen goede mediator door het aanleren van trucjes. Het vak van mediator draait om authenticiteit. Alleen als u authentiek bent kunt u goed aansluiten bij de partijen en hen zo helpen bij het vinden van een goede oplossing.

Stap 3: Hoe praktijkgericht is de opleiding?

Mediation moet men ervaren. Ga dus na of de focus van de opleiding bij de theorie ligt of bij de vertaalslag naar de praktijk. Rollenspellen zijn best spannend en soms confronterend, maar in de veiligheid van de opleiding kunt u er veel van leren. Het geeft u de mogelijkheid daadwerkelijk te ervaren wat het effect is van uw houding/interventie als mediator. Maar ook als rollenspeler of observator leert men veel.

Stap 4: Praktische aspecten in de opleiding zijn ook belangrijk.

Stel dat u een dag ziek bent, kunt u die dag dan gemakkelijk en op korte termijn inhalen? Kortom: hoeveel opleidingen biedt een instituut aan? En wat is de duur van de opleiding, is er bijvoorbeeld een snelle variant, een weekend- en week variant etc? Zo kunt u de opleiding kiezen die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Stap 5: Hoe communiceert het instituut met mij?

Maak eens een telefoonrondje langs instituten en ervaar hoe men u te woord staat. Denkt men met u mee? Is er een mogelijkheid een informatiemiddag- of avond te bezoeken? Kunt u contact krijgen met een docent, etc?

Opleiding mediation aanbevolen door gecertificeerdemediatiors.nl

Door de jaren heen hebben we contact gehad met veel opleidingen. Welke is de beste? Tja, dat is niet te meten. Niet echt. Maar wij zijn erg te spreken over de opleidingen van de Merlijn Groep.

Opgericht door Dick Bonenkamp, opleider met meer dan 25 jaar ervaring en co-redacteur van het Handboek Mediation. Dit mediationinstituut – inmiddels geleid door zijn dochter Karien – is natuurlijk erkend door de MfN.

Daarnaast zijn de opleidingen van de Merlijn Groep degelijk en worden ze hoog beoordeeld. Merlijn biedt naast een compleet vervolgaanbod voor mediators zoals de arbeidsspecialisatie óók gecertificeerde opleidingen tot vertrouwenspersoon of conflictcoach om je conflicttools nog verder te verbreden. Je ontvangt als oud-Merlijn cursist op alle trainingen 10% korting. Binnen de uitvoerende tak van Merlijn zijn er ruime mogelijkheden voor het opdoen van ervaring of zelfs een partnerschap.

Onze klanten

Zie hieronder de ervaringen van andere met eerstnaardemediator

Wij werken al jaren samen met eerstnaardemediator.

Voor meer informatie bekijk onze website: Regiopoortwachters

Arbo-dienst

Wij hebben goede ervaringen met eerstnaardemediator.

Voor meer informatie bekijk onze website Vitaal ondernemen

Arbo-dienst

De verzuimeconoom werkt samen met eerstnaardemediator.

Voor meer informatie bekijk onze website: De Verzuimeconoom

Arbo-dienst
Wij scoren gemiddeld een 9,0 op basis van 3 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,0 op basis van 3 reviews