Bel zelf
085 – 401 65 22

Ziekteverzuimpercentage

Het ziekteverzuimpercentage geeft aan hoeveel procent van de arbeidstijd door ziekte wordt ‘verzuimd’. Gemiddeld ligt het ziekteverzuimpercentage in Nederland op 4 procent. Dat betekent dat elke werkdag gemiddeld 1 van de 25 werknemers ziek is. Een hoog ziekteverzuimpercentage leidt bovendien vaak tot veel arbeidsconflict binnen een organisatie.

Gratis telefonisch advies

Ziekteverzuim sectorgebonden

Het ziekteverzuimpercentage verschilt per branche. Zo ligt het ziekteverzuimpercentage in de horeca, de landbouw en de visserij gemiddeld lager: tussen de 2 en 3 procent. In het openbaar bestuur, de zorg, het onderwijs en de industrie ligt het ziekteverzuimpercentage gemiddeld juist hoger: rond de 5 procent.

Formule

Het ziekteverzuimpercentage wordt berekend door het aantal verzuimde kalenderdagen in een bepaalde periode te delen door het totaal aantal beschikbare dagen in deze periode. Hoeveel dagen er beschikbaar zijn, is afhankelijk van de personeelsomvang, die wordt uitgedrukt in voltijds equivalenten (Fte).

Het ziekteverzuimpercentage kan worden weergegeven in de volgende formule:

Ziekteverzuimpercentage = (V/T) * 100%

Waarbij            V = Het aantal verzuimde kalenderdagen; T = Het totaal aantal beschikbare kalenderdagen (aantal werknemers * Fte)

Ziekteverzuimpercentage hoog?

Aan de hand van het ziekteverzuimpercentage kan een bedrijf of organisatie zich vergelijken met andere bedrijven of organisaties. Ligt het ziekteverzuimpercentage erg hoog? Dan kan hier wellicht wat aan gedaan worden door het ziekteverzuimbeleid aan te passen.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 ziekmeldingen te maken heeft met een arbeidsconflict. Spanningen op de werkvloer zorgen er bovendien voor dat mensen langer thuisblijven en minder motivatie hebben om weer aan het werk te gaan.

Een betere ziekteverzuimbegeleiding helpt het ziekteverzuim te beperken. Daarnaast heeft een goed ziekteverzuimbeleid ook een preventieve werking.

Mediation bij ziekteverzuim

Er zijn steeds meer organisaties die ervoor kiezen om snel een mediator in te schakelen wanneer er sprake is van een hoog ziekteverzuimpercentage. Met name verzekeraars die moeten betalen voor het salaris van degene die zich ziek gemeld heeft, kiezen daarvoor. Want zij weten dat mediation een effectieve manier is om ziekteverzuim als gevolg van een arbeidsconflict terug te dringen. Vaak geldt dan dat hoe eerder de mediator wordt ingezet, hoe effectiever de interventie blijkt te zijn. En daarmee wordt het ziekteverzuimpercentage snel kleiner.

Neem contact op

Duidelijke afspraken

 >> Korte doorlooptijd

Als u op werkdagen belt, plannen wij direct een mediator in. Binnen een week zit u met een ervaren mediator aan tafel. Gemiddeld binnen vier weken is de mediation voltooid.

>> Hoge slagingskans

Ruim 85% van al onze zaken worden succesvol afgerond.

>> Vaste prijs

Wij voeren eerst uitgebreide intakegesprekken. Die kosten € 500 all-in. Alleen als mediation zinvol is, gaan we door en rekenen we additioneel € 1.500 all-in. Zo betaalt u nooit meer dan € 2.000. Verder geen verassingen. Prijzen zijn ex-BTW.

>> Ervaren mediators

Onze mediators behoren tot de meest ervaren van Nederland en voldoen aan de strengst geldende kwaliteitseisen.

>> Landelijke dekking

Wij zijn landelijk actief. U bepaalt waar de gesprekken plaatsvinden.